Wokół mnie wielu znajomych choruje. Przeziębienie i grypa atakuje błyskawicznie, a ja oczywiście jak większość, nienawidzę chorować. Jakiś czas temu poznałam przepis na magiczny napój, który potrafi postawić mnie na nogi w ciągu jednego dnia. Mam dziś dla Was przepis na Hottera. Nie dość, że jest przepyszny, to w chwilę rozgrzewa i stawia na nogi.
Poznaj moc imbiru
Imbir jest naturalnym antybiotykiem, dlatego ludzie od wielu lat stosują go w walce z przeziębieniem. Napoje z dodatkiem imbiru doskonale rozgrzewają, a także pozwalają na odblokowanie zatok, które często przypominają o sobie podczas przeziębienia.

Ważne jest to, że składniki odżywcze zawarte w imbirze są bardzo dobrze przyswajalne przez organizm. Kup świeży, dość spory korzeń imbiru. To on jest głównym składnikiem pysznego napoju, który pomoże Ci stanąć na nogi.
Sam stwórz miksturę na przeziębienie
Ten napój już kilkakrotnie uratował mnie przed totalnym rozłożeniem się, dlatego postanowiłam podzielić się z Wami moją recepturą.
- 1,5l wody
- pół korzenia imbiru
- duża pomarańcza
- pół cytryny
- dwie łyżki miodu
Do garnka wlewam przefiltrowaną wcześniej w dzbanku wodę, następnie obieram imbir i kroję go w kostkę. Wrzucam do wody i doprowadzam do wrzenia, pozwalam mu gotować się przez kolejne 5 minut. Sporo osób robi napar z imbiru zalewając go wrzątkiem, jednak aby imbir zyskał swoją pełną moc należy go gotować. Roztapiam dwie łyżki miodu w naparze (miodu można dać mniej według uznania). Na koniec dolewam wyciśnięty sok z pomarańczy i cytryny. Nalewam sobie trochę naparu do kubeczka i piję. Jak idę po kolejną porcję to zagrzewam gotowy napar i.. wypijam kolejny kubeczek. W okresach przeziębieniowych wypijałam 1,5 l naparu w ciagu dnia bez najmniejszego problemu. Jeżeli macie ochotę możecie też dolać więcej soku z pomarańczy, na pewno nie zaszkodzi. Poza tym, że działa to smakuje przepysznie!

Najczęściej piję w tego typu słoiczkach bo bardzo dobrze trzymają temperaturę. Jak widać mogą przydać się nie tylko latem.
Hotter nie tylko na przeziębienie
Ten napój warto pić ie tylko podczas przeziębienia. Generalnie lubię robić go jesienią i zimą ze względu na właściwości rozgrzewające. Imbir także poprawia metabolizm i pozytywnie wpływa na układ pokarmowy. Także życzę Wam pysznego Hotterka, kocyka, książki i dużo zdrowia!
A wy korzystacie z dobroczynnych właściwości imbiru? W jakiej formie lubicie go najbardziej?
Ps. zajrzyjcie też tu, aby poznać przepis na jeden z moich ulubionych koktajli!
[…] mnie przed przeziębieniem. Jak tylko czuję, że coś mnie pobiera robię „Hottera” (przepis znajdziesz tu). Nie dość, że to przepyszny napój to serio, bardzo szybko stawia na nogi. Dzień przed […]